Ndërsa angazhimi sigurisht ka përfitimet e tij, shumica prej nesh do ta ketë vërejtur se, kur jemi shumë të angazhuar për të punuar drejt një qëllimi, ne gjithashtu mund të përjetojmë diçka më pak se pozitive: nivele të larta të stresit. Aty gjërat bëhen më të nuancuara dhe të komplikuara.

Një studim i fundit i kryer nga qendra në Universitetin Yale, Yale Center për Inteligjencën Emocionale, në bashkëpunim me Fondacionin Faas, ka hedhur dyshime mbi idenë e angazhimit, si një përvojë thjesht e dobishme. Ky sondazh shqyrtoi nivelet e angazhimit dhe rraskapitjes psikologjike në mbi 1.000 punonjës të SHBA. Për disa njerëz, angazhimi është me të vërtetë një përvojë thjesht pozitive; 2 në 5 të punësuar në studimin tonë raportuan angazhim të lartë dhe djegie të ulët. Këta punonjës gjithashtu raportuan nivele të larta të rezultateve pozitive (të tilla si ndjenja e emocioneve pozitive dhe marrja e aftësive të reja) dhe rezultate të ulëta negative (të tilla si ndjenja e emocioneve negative ose kërkimi i një pune tjetër). Këto quhen grupi i angazhuar në mënyrë optimale.

Sidoqoftë, të dhënat gjithashtu treguan se një në pesë punonjës raportoi një angazhim të lartë dhe një rraskapitje psikologjike. Këta punëtorë të angazhuar, të rraskapitur ishin të apasionuar pas punës së tyre, por gjithashtu ata kishin nivele të larta stresi dhe zhgënjimi.

Kjo do të thotë që kompanitë mund të rrezikojnë të humbin disa nga punonjësit e tyre më të motivuar dhe të zellshëm, jo për mungesë angazhimi, por për shkak të përvojave të tyre të shumta të stresit të lartë dhe simptomave të rraskapitjes psikologjike.

HBW

/REDAKSIA SHQIP.AL