– Hulumtimi i ri nga Shoqata Blue Cross Blue Shield (BCBSA) sugjeron se të rinjtë mund të jenë në thelb më pak të shëndetshëm, pa ardhur ende plakja.
– Të rinjtë e moshës 34 deri 36 vjeç në 2017 ishin 11 përqind më pak të shëndetshëm se ata të moshës 34 deri në 36 vjeç në 2014.
– Mijëvjeçarët kanë pasur një rritje dyshifrore në diagnoza për tetë nga 10 gjendjet kryesore të shëndetit.
– Kur krahasohet me popullsinë kombëtare, mijëvjeçarët janë më shumë të prekur nga kushtet e sjelljes shëndetësore sesa fizike, me rritjen më të lartë të treguar në normat e depresionit të madh dhe hiperaktivitetit.

Megjithëse të rinjtë mund të duket se kanë një investim më të madh në shëndet dhe shëndet sesa gjeneratat para tyre, gjetjet nga Shoqata Blue Shield Blue Cross (BCBSA) sugjerojnë se të rinjtë do të jenë në thelb më pak të shëndetshëm kur të plaken.

Raporti përcakton si më poshtë 10 kushtet e para që prekin të rinjtë, të renditura nga ndikimi i pafavorshëm shëndetësor:

1. Depresion i madh
2. Çrregullimi i përdorimit të substancave
3. Çrregullimi i përdorimit të alkoolit
4. Hipertensioni
5. Hiperactiviteti
6. Kushtet psikotike
7. Sëmundja e Crohn dhe koliti ulçeroz
8. Kolesterol i lartë
9. Çrregullimi i përdorimit të duhanit
10. Diabeti tip 2

“Ndërsa 10 kushtet e para që prekin mijëvjeçarët nuk janë domosdoshmërisht befasuese, ajo që është tronditëse është niveli i prevalencës për secilën nga këto kushte, kur krahasohet me normat për gjeneratat e mëparshme,” thotë Dr. Vincent Nelson, nënkryetar i çështjeve mjekësore për BCBSA, i tha Healthline.

Të rinjtë e moshës 34 deri në 36 vjeç në 2017 ishin 11 përqind më pak të shëndetshëm sesa Gen Xers të moshës 34 deri në 36 vjeç në 2014, dhe patën një rritje dyshifrore në diagnoza për tetë nga 10 gjendjet kryesore të shëndetit.

Ende, 83 përqind e 55 milion mijëvjecarëve të anketuar në 2017 e konsideruan veten me shëndet të mirë ose të shkëlqyeshëm, përkundër analizës BCBSA që zbulon ndryshe.

“Për shkak se sfidat e rëndësishme shëndetësore po rriten në mes të të rinjve më parë se në gjeneratat e mëparshme, ne duhet t’i adresojmë këto çështje tani,” tha Nelson.

Kushtet e shëndetit mendor goditën më shumë të rinjtë

Kur krahasohet me popullsinë kombëtare, të rinjtë janë më shumë të prekur nga kushtet e sjelljes shëndetësore sesa fizike, me rritjen më të lartë të treguar në normat e depresionit të madh dhe hiperaktivitetit.

“Ndërsa mund të shohim një ndikim të moderuar të diagnozës në të gjitha brezat për gjendjet e stigmatizuara të sjelljes së mëparshme, të rinjtë po shohin rritje më të lartë të prevalencës sesa gjeneratat e tjera,” tha Nelson.

Depresioni i madh, çrregullimi i abuzimit të substancave dhe çrregullimi i përdorimit të alkoolit ishin tre kushtet kryesore që shfaqeshin tek kjo gjeneratë.

Deborah Serani, PsyD, profesore në Universitetin Adelphi dhe autore çmuese e “Të jetosh me depresion”, thotë se përhapja e këtyre kushteve nuk e befason.

Burimi: Healthline.com