Kur je fëmijë, të marrësh një multivitaminë të sheqerosur në mëngjes, është e lehtë. Sidomos për faktin që prindërit të nxisin ta konsumosh. Por kur rritesh, lundrimi në botën e multi- vitaminave është më e ndërlikuar. Numri i madh i opsioneve të disponueshme në treg, i kombinuar me etiketat konfuze dhe mungesën e njohurive ushqimore, mund ta kthejnë detyrën e thjeshtë të përmirësimit të shëndetit tuaj, në një sfidë.

Kjo është arsyeja pse Huffington Post intervistoi dy ekspertë për të ndihmuar në sqarimin e ideve dhe njohurive rreth vitaminave. Lexoni më tej për të mësuar se cilat janë vitaminat, pse ato janë të rëndësishme dhe çfarë roli luajnë ata në një dietë të shëndetshme:

Vitamina vs suplemente

Është e rëndësishme të kuptoni ndryshimin midis vitaminave dhe suplementeve të vitaminave.
Dr. Marc Leavey, një mjek i kujdesit parësor në Mercy Medical Center në Baltimore, i përshkroi vitaminat si mikronutrientë, ose “kimikate që veprojnë për të promovuar ose përshpejtuar reaksionet biokimike brenda trupit.”

“Shumica e vitaminave që ju nevojiten vijnë nga mjedisi dhe ushqimi ju hani”-, tha ai. Suplementet, nga ana tjetër, janë pilula që mund të blini në dyqan që përmbajnë doza specifike të vitaminave dhe mineraleve, si Vitamina D, hekuri, biotina dhe më shumë.

Amy Gorin, një dietologe dhe pronar i Amy Gorin Nutrition në zonën e New York City, tha se vitaminat – së bashku me mineralet dhe lëndët ushqyese të tjera – janë thelbësore për shëndetin e mirë.

“Për shembull, Vitamina C mund të përmirësojë shëndetin tuaj imunitar, ndërsa kaliumi (një mineral) mund të ndihmojë në stabilizimin e presionit të gjakut”-, shpjegoi ajo.

Pyetja, pra, nuk është nëse vitaminat janë të rëndësishme (ato janë), por si duhet t’i përfshini ato më mirë në planin tuaj ushqyes ditor.

A janë të nevojshme suplementet ditore?

Megjithëse ju patjetër që duhet të përpiqeni të merrni një shumëllojshmëri të lëndëve ushqyese çdo ditë, duke përfshirë vitamina dhe minerale, Leavey nuk rekomandon “gëlltitje rutinore të suplementeve të vitaminave” për të arritur këtë qëllim.

“Ju mund të merrni shumicën e vitaminave dhe mineraleve që ju nevojiten duke ngrënë një dietë të shëndetshme, të ekuilibruar,”-shtoi Gorin.

“Nevojat për ushqyerje janë shumë individuale, dhe marrja e suplementeve të tilla sigurisht që mund të sjellë dobi për shëndetin tuaj,” tha ajo, veçanërisht nëse keni mangësi ushqyese. “Sidoqoftë, kjo duhet të përcaktohet në baza individuale,” shpjegoi ajo.

Me fjalë të tjera, nuk ka asnjë rregull me një madhësi që i përshtatet kur bëhet fjalë për marrjen e suplementeve. Thënë kjo, ka disa hapa që mund të ndërmerrni për të përmirësuar marrjen e ushqyesve tuaj dhe për të forcuar shëndetin tuaj të përgjithshëm.

Si ta përmirësoni ushqimin tuaj

Filloni duke ekzaminuar dietën tuaj. Gorin rekomandoi të mbani një ditar ushqimi për disa ditë, për të regjistruar gjithçka që hani dhe sasinë.

“Ju mund të përdorni një gjurmues të tillë si MyFitnessPal për të bërë një vlerësim se sa nga disa lëndë ushqyese të caktuara po merrni, dhe mund të ndjeheni të ndjeshëm nëse keni insuficiencë në disa vitamina dhe minerale, ose lëndë ushqyese të tjera të tilla si omega-3 , ”-shpjegoi ajo. Pastaj mund të përdorni këto informacione si një udhëzues, për të përcaktuar se cilat ushqime duhet të shtoni në dietën tuaj, për të ndihmuar në plotësimin e boshllëqeve tuaja ushqyese.

Sidoqoftë, nëse rregulloni dietën tuaj dhe akoma dëshironi të provoni suplementet, Leavey sugjeroi të konsultoheni me mjekun tuaj të kujdesit parësor për t’ju ndihmuar t’ju drejtojë gjatë procesit.

“Mjeku juaj mund të kryejë teste shëndetësore, të tregojë mangësitë tuaja dhe të sigurojë që të merrni saktësisht atë që ju nevojitet në sasinë e duhur”,- tha ai.

/Marrë nga Huffington Post, me redaktime të Shqip.al