Shqipëria dhe disa vende të Ballkanit Perëndimor u përfshinë në listën gri bashkë me 36 vende të tjera për rrezikun që mbart për mashtrimet me taksat dhe evazionin

Bashkimi Evropian po punon për të përmirësuar qeverisjen e mirë të taksave në nivel global me qëllim që të maksimizojë përpjekjet për taksimin e drejtë. Për këtë qëllim në dhjetor të vitit 2017, Këshilli vendosi të publikojë një listë të shteteve që nuk ishin bashkëpunuese në këtë iniciativë.
Lista përditësohet herë pas herë, ndërsa në qershor të këtij viti 11 shtete janë në listën e zezë dhe 36 të tjera ku përfshihet edhe Shqipëria janë në listën gri.

Lista e zezë përmban vendet që nuk janë bashkëpunuese dhe nuk aplikojnë rregulla për taksim të drejtë, ndërsa në listën gri janë të përfshira vendet që kanë probleme me taksimin e drejtë, kanë pranuar të bashkëpunojnë, por nuk kanë rezultat. Nëse Shqipëria nuk merr në konsideratë rekomandimet rrezikon të hyrë në listën e zezë në vitin në vijim.

BE njofton se Shtetet Anëtare kanë rënë dakord për një seri masash kundër vendeve të listuara, të cilat përfshijnë monitorime dhe kontrolle të thelluara. Gjithashtu Komisioni do të vazhdojë të mbështesë punën e Shteteve Anëtare për të zhvilluar një qasje më të koordinuar ndaj sanksioneve për listën e vitit 2019, ku është edhe Shqipëria. Një nga masat është edhe ndalimi i fondeve nga agjencitë e BE -se në këto vende.

Komisioni bën me dije se do të vazhdojë të monitorojë nga afër Shqipërinë, Anguilla, Antigua dhe Barbuda, Armeninë, Australinë, Bahamasin, Bosnjen, Botswanan, ishujt e Virgjër Britanik, Cabo Verde, Kosta Rika, Curacao, ishujt Kajman, ishujt Cook, Esëatini, Jordan, Maldive, Mauritius, etj. Maroku, Mongolia, Mali i Zi, Namibia, Maqedonia e Veriut, Nauru, Niue, Palau, Saint Kitts dhe Nevis, Shën Lucia, Serbia, Seychelles, Zvicra, Tajlanda, Turqia dhe Vietnami.

Pas angazhimeve në vitin 2017, shumë vende dolën nga lista si:Andorra, Bahreini, ishujt Faroe, Greenland, Grenada, Guernsey, Hong Kong, isle of Njeriu, Xhamajka, Jersey, Korea, Lihtenshtajni, Macao SAR, Malajzia, Montserrat, Kaledonia e Re, Panama, Peru, Katari, San Marino, Shën Vincenti dhe Grenadinet, Tajvani, Tunizia, Turqit dhe Caicos, dhe Uruguai.

Lista e shteteve jo-bashkëpunuese të BE-së është e përbërë nga vende që ose nuk arritën të përmbushnin angazhimet e tyre për të përmbushur kriteret e kërkuara të qeverisjes së mirë, ose nuk u zotuan të marrin këtë angazhim.

Konkurrenca e Drejtë e Taksave nënkupton që vendet nuk duhet të kenë regjime tatimore të dëmshme, të cilat shkojnë kundër parimeve të Kodit të Sjelljes të BE-së ose Forumit të OECD-së mbi Praktikat e Dëmshme të Taksave.

/MONITOR.AL