Numri i personave që pëlqejnë peshkun po rritet nga dita në ditë dhe ky është një element kërcënues për të gjitha produktet e mishit.

Edhe mjekët rekomandojnë të gjitha produktet e peshkut duke thënë se janë shumë të nevojshme në dietën ushqimore të secilit prej nesh.

Pse është kaq i nevojshëm peshku në jetën e gjithësecilit prej nesh? A ka mundësi që edhe ky si shumë prej produkteve të tjera ushqimore të ketë anët e tij negative?

Të mirat kryesore të nje diete më bazë peshku

Peshku përmban shumë proteina, vitamina dhe mjaft elementë ushqyes për trupin. Por kjo nuk do të thotë që peshku i përmban të gjithë elementët e nevojshmëm për trupin tonë sepse ai ka edhe mangësira.

Krahasuar me mishin, peshku është një produkt i cili tretet më shpejt nga organizmi, nëse mishi qendron në stomak për 3-4 orë, peshku qendron 1-2 orë.

Elemetët që përmban peshku janë shumë të rëndësishëm për mbarëvjatjen e organizmit tonë sidomos vitamina A dhe D. Peshku i detit është shumë i dobishëm sepse përmban jod.

Mjekët këshillojnë përdorimin e peshkut, kryesisht atë të  detit, sidomos për personat që kanë  çrregullime në metabolizëm , vuajnë nga hipertensioni apo sëmundjet e zemrës.

Shprehja se peshku është i domosdoshëm për mirëfunksionimin e trurit nuk është më shumë sesa një mit. Një gjë e tillë besohej kryesisht si pasojë e përqindjes së lartë të fosforit që gjendej tek peshku dhe që është një prej katalizatorëve më të mirë të trurit.

Por studimet e fundit kanë vërtetuar se ka dy gabime në një pohim të tillë. Së pari elementi i fosforit mund të gjendet në përqindje të lartë edhe tek produkte të tjera si molla, perimet, apo qumështi.

Së dyti, fosfori nuk është një element i dosmosdoshëm për mirëfunksionimin e trurit sepse ka elemetë të tjerë më të rëndësishëm.

A mund të jetë i dëmshëm peshku?

Po, dhe kjo për shumë arsye. Lë të fillojmë me atë më të zakonshmen, mundësia për tu infektuar nga krimbat. Një gjë e tillë ndodh shpesh sidomos kur bëhet fjalë për harengën e zakonshme apo për sushin, sepse këtu bëhët fjalë për peshk të papërpunuar.

Peshku i ujërave të ëmbla është shumë i rrezikshëm në këtë  drejtim.

Mundësia e helmimit

Arsyeja e një shkaku të tillë është se peshqit mund të përmbajnë plamkton helmues por kryesisht tek produktet ekzotike. Shenjat e helmimit janë ato të zakonshmet, vjellje, diarre etj.

Duke iu referuar një proverbe  japoneze, peshku, sidomos ai ekzotik, i ka të dyja anët e medaljes.

Është një stimulus mjaft i mirë dëshirës seksuale por në të njetën kohë edhe mjaft i rrezikshëm sepse në Japoni ai u kthye në një helm vdekjeprurës duke e çuar numrin e të vdekurve në 300 persona  për çdo vit.

Por arsyeja më e rëndësishme se përse peshku mund të jetë shumë i rrezikshëm është sepse ai përmban elemetë kancerogjenë si pasojë e proçesit të skuqjes. Llojet e peshqëve që kanë gjasa më të mëdha për përmbajtjen e këtyre elementëve kancerogjenë janë sidomos ata me lëkurë të hollë.

Nëse keni bërë ndërmend që të filloni dietë, gjëja e parë që duhet të bëni është që të zvendësoni mishin me peshk. Por edhe këtu duhet të jeni shumë të kujdeshëm në përzgjedhjen e tij sepse ka nga ata që kanë shumë kalori dhe nga ata që kanë më pak.

Llojet e peshqëve që kanë më pak kalori mund të ndahen në tre grupe

Kjo kategori përfshin grupin e peshqëve  të cilët kane deri në 8 % yndyrna. Këtu mund të përmendim, harengën, skumbrin, dhe  shojzën  e Atlantikut Verior.

Në kategorinë tjetër përfshihen të gjithë peshqit që kanë nga 4 deri në 8 % yndyrna.

Këtu mund të përmendim skumbrin,  salmonin, troftën, mustakën dhe  krapin.

Dhe në fund është kategoria në të cilën bëjnë pjesë peshqit që kanë më pak kalori se të gjithë të tjerët, yndyrnat e të cilave shkojnë deri në 4%.