Duhanpirësit dhe ish-duhanpirësit, përfshirë përdoruesit e cigareve elektronike, kanë një rrezik dukshëm më të madh të rasteve të rënda të prekur nga Covid-19 dhe të humbasin më shumë jetën se sa ata që nuk pinë duhan, sipas një studimi të ri nga Universiteti i Kalifornisë, San Francisko.

“Pirja e duhanit shoqërohet me një rrezik thelbësisht më të lartë të përparimit të COVID-19,” tha në një deklaratë Stanton Glantz, profesor i mjekësisë në Qendrën UCSF për Kontrollin dhe Edukimin e Duhanit.

Met-analiza, apo studimi i studimeve, shqyrtoi 19 dokumente shkencore nga kolegët nga Kina, Koreja e Jugut dhe Shtetet e Bashkuara.

Studimi zbuloi se 30 për qind e duhanpirësve zhvilluan forma më të rënda të Covid-19 në krahasim me 17.6 për qind të jo-duhanpirësit.

“Met-analiza tregoi një lidhje midis pirjes së duhanit dhe zhvillimit të COVID-19”, shkruajtën Glantz dhe kolegët në revistën Nicotine & Tobacco Research.

“Pirja e duhanit dhe përdorimi i cigareve elektronike rrisin rrezikun dhe ashpërsinë e infeksioneve pulmonare për shkak të dëmtimit të rrugëve të sipërme të frymëmarrjes dhe uljes së funksionit të imunitetit pulmonar në përgjithësi, megjithëse këto efekte nuk janë studiuar ende për SARS-COV-2, virusi që shkakton COVID-19 ”, kanë shkruar ata.

“Duhanpirësit kanë një rrezik më të lartë të infektimit dhe vdekshmërisë nga MERS-COV, një sëmundje virale e frymëmarrjes e shkaktuar nga një koronavirus i ndryshëm.”

Analiza ka të ngjarë të nënvlerësojë sesi pirja e duhanit ndikon në rrezikun e kontraktimit të koronavirusit në popullatën e përgjithshme, thanë autorët, sepse studimet mbi të cilat bazohet analiza ishin përqendruar vetëm te ata që kishin zhvilluar tashmë Covid-19.

Por autorët u kërkuan zyrtarëve shëndetësorë që të shtonin ndërprerjen e duhanit si për duhanin ashtu edhe për produktet e cigareve elektronike në listën e hapave të nevojshëm për të frenuar pandeminë./CNN