Rritja e bitcoin krahasohet me përhapjen e një sëmundjeje infektive, sipas ekonomistëve që argumentojnë se monedha dixhitale mund të ketë arritur kulmin në vlerë, pasi më shumë konsumatorë bëhen imun ndaj apelimit të saj, shkruan Business Insider.

Analistët në Barclays thanë se vlera e monedhës dixhitale vitin e kaluar ‘fluturoi’, kur çmimet u rritën me më shumë se 900%, kjo sepse u ndihmuan nga blerësit e rinj duke u “infektuar” nga euforia përreth bitcoin. Çmimi që nga atëherë ka rënë nga pothuajse 20,000 dollarë para Krishtlindjeve, në më pak se 7,000 dollarë aktualisht.

Duke përdorur studime nga bota e epidemiologjisë – dega e mjekësisë që merret me paraqitjen, shpërndarjen dhe kontrollin e sëmundjeve epidemike – ekonomistët e bankës Barclays ndërtuan një model për çmimet bitcoin që supozonin se më shumë njerëz tani ishin “imunë” për tërheqjen e marrjes së parave në pasuri të re financiare.
Ata thanë se çmimet kanë tendencë të rriten kur “infeksionet” përhapen nga një blerës në tjetrin, të transmetuara me fjalë të gojës në mes të miqve – sidomos atyre që kanë një “frikë të humbur” me një shans për t’u pasuruar shpejt. Shkalla e hyrjes së re në treg ndihmon në vendosjen e çmimeve, ndërsa kur më shumë njerëz humbasin paratë, çon në imunitet.