Shtëpi në liqenin më të vjetër në Evropë dhe dikur e shkëputur nga pjesa tjetër e botës: Shqipëria ka një përsëritje misterioze. Por kjo po ndryshon tani – mijëra vizitorë të huaj po zbulojnë peizazhe relativisht të paprekura të vendit, fshatra dhe site kulturore.

Sidoqoftë, me siguri nuk është vendi i parë që keni zgjedhur për le të themi: romancën e Parisit ose kënaqësitë tropikale të Barbados.

Por nëse duhet të jeni pas një pushimi tërësisht unik, Shqipëria mund të jetë vendi ku duhet të shkoni. Udhëtarët e mjedisit do të jenë të kënaqur të mësojnë se energjia e tërë vendit është hidroelektrike; gjuhëtarët do të magjepsen nga gjuha e lashtë; historianët do të shijojnë një festë të vendeve të trashëgimisë Greke, Romake dhe Osmane. Dhe për ata që kërkojnë një largim më të përgjithshëm, ajo krenohet me disa plazhe mjaft të mrekullueshëm.

Ushqimet, nga ana tjetër, mund të mos e përfshijnë Shqipërinë në listën e ushqimeve të tyre. Gjë e cila është një turp, sepse çmimet lokale janë mjaft të pëlqyeshme.

Megjithëse është përgjithësisht përfaqësues i kuzhinës mesdhetare, përafërsisht ndahet në tre kategori rajonale: mishi, peshku dhe pjatat me bazë vegjetale të veriut, të rënda në hudhrat dhe qepët; enët me peshk të rajonit qendror, afër detit; dhe produktet e qumështit dhe agrumet e jugut, një zonë e bollshme në kullota dhe pemishte.

Pjata kombëtare, megjithatë, shijohet në të gjithë vendin. I njohur si tavë kosi, është një lloj tavë qumështi e derdhur që është mjaft e njohur në të gjithë rajonin, me varietetet që shfaqen në Greqi dhe Turqi. Versioni lokal mbështetet te qengji dhe oriz i pjekur me një përzierje të kosit dhe vezëve dhe i shtohet një qese dhe është shumë e shijshme nga të gjitha llogaritë.

Shpesh i konsumuar gjatë drekës si vakti kryesor i ditës, tava e kosit zakonisht shoqërohet me një pjatë vegjetariane ose dy – shpesh sallatë.

Nuk ka të ngjarë që ju të jeni në Shqipëri thjesht për ushqimin, por merrni kuzhinën, kulturën dhe historinë e vendit në tërësi dhe ju keni një komb që ia vlen të vizitohet.

 

/CYPRUS MAIL