Nuk ka manual për prindërimin – diçka që ndoshta e keni kuptuar kur sollët vogëlushin/en tuaj në shtëpi. Nuk ka asnjë mënyrë të vetme “të drejtë” për prindin. Gjithçka varet nga mënyra si jeni rritur, si i shihni të tjerët prindër, dhe madje, deri diku, prejardhja juaj kulturore.

Disa nga stilet më të njohura të prindërimit janë:

–  autoritar
–  i ngjitur
–  tolerant
–  të lirë
– helikopter
– neglizhent

Nëse keni një të porsalindur në shtëpi (ose rrugës duke ardhur) Dhe doni të mësoni se cili stil i prindërimit mund të jetë i duhuri për ju – ose nëse keni një fëmijë më të madh dhe pyesni veten nëse metodat tuaja aktuale mund të vlejnë të rimendoheni – lexoni të mësoni më shumë rreth llojeve të ndryshme të prindërimit:


 1. Prindërit autoritar

Shumë specialistë të zhvillimit të fëmijëve e konsiderojnë këtë formën më të arsyeshme dhe efektive të prindërimit. Konsideroni veten një prind autoritar nëse:

a. vendos rregulla dhe kufij të qartë dhe të qëndrueshëm
b. keni pritshmëri të arsyeshme për fëmijët tuaj
c. dëgjoni të dhëna nga fëmija / fëmijët tuaj
d. jeni bujarë me reagime pozitive

Të mirat dhe të këqijat e prindërimit autoritar

Pro-të:

– Sipas hulumtimeve të publikuara në vitin 2012, fëmijët e rritur nga prindërit autoritar kanë nivele më të larta të vetëvlerësimit dhe cilësisë së jetës sesa ata të rritur nga prindërit lejues.
– Janë më të shëndetshëm. Departamenti i Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore (HHS) vëren se adoleshentët me prindër autoritar (kundrejt atyre që përdorin format e tjera të prindërve) kanë më pak të ngjarë të:
a.  kene probleme me abuzimin e substancave
b.  përfshihen në sjellje jo të shëndetshme seksuale
c.  të jenë të dhunshëm

Kundra:

Ndërsa shumica e ekspertëve pajtohen që prindërit autoritar prodhojnë rezultatet më të shëndetshme për fëmijët, kërkon shumë durim dhe përpjekje për t’u siguruar që a dëgjohen fëmijët. Për më tepër, rregullat ndonjëherë duhet të rregullohen dhe kjo mund të jetë e vështirë për fëmijët – dhe prindërit!

 

 1. Prindër të ngjitur

  Prindi i ngjitur është një formë e prindërimit në qendër të fëmijës, në të cilën krijoni një mjedis të sigurt për fëmijën tuaj. Ju keni shumë kontakte fizike me fëmijën tuaj – ju mbani, madje edhe flini me fëmijën tuaj.  Ju përgjigjeni për nevojat e fëmijës tuaj pa hezituar. Ju qetësoni, rehatoni dhe mbështetni në mënyrë që ta bëni fëmijën tuaj të ndjehet i sigurt dhe i dashur.

  Pro dhe të këqijat e prindërimit të bashkëngjitur

Pro-të:

Ndërsa mund të duket antintuitive, një studim i publikuar në vitin 2010 në APAP, raporton se fëmijët e ekspozuar ndaj prindërve të ngjitur janë:

a. Të pavarur

 1. elastik
  c. më pak të stresuar
 2. empatik
 3. në gjendje të kontrollojnë emocionet e tyre

  Kundër:

  Prindërit e bashkëngjitur mund të bëhen gjithëpërfshirës. Ju mund të duhet të humbisni shumë darka me shoqet, të mësoheni të mos keni intimitet dhe thjesht në përgjithësi të keni pak kohë për veten tuaj. Në një shënim më serioz, të flesh me një foshnjë mund të rrisë rrezikun e sindromës së vdekjes së papritur të foshnjës (SIDS) dhe nuk rekomandohet.

 

 1. Prindër tolerant

  Prindërit tolerant janë të dashur dhe të ngrohtë. Ata devijojnë nga teknikat tradicionale të prindërimit, sepse fëmijët janë ata që vendosin- jo anasjelltas. Nëse jeni një prind tolerant, ju

–  nuk vendosni kufijë të rreptë
–  jo gjithmonë përpiqeni të kontrolloni fëmijët tuaj
–    ka pak rregulla (nëse ka)
–   lejoni fëmijët tuaj të marrin vendimet e tyre

Të mirat dhe të këqijat e prindërimit lejues

 

Pro-të:

Prindërit tolerantë në përgjithësi janë të dashur dhe pozitivë. Edhe pse ky nuk është një stil i prindërimit që shumica e ekspertëve e inkurajojnë, fëmijët e rritur pa kufij shpesh vlerësojnë edukimin e tyre dhe e vlerësojnë atë me zhvillimin e tyre të pavarur, vendimmarrës.

 

Kundër:

Fëmijët mund të futen në telashe – kjo është ajo që bëjnë fëmijët. Nëse ata futen në më shumë telashe në një mjedis prindëror lejues, varet nga individi. Një studim i vitit 2016 zbuloi se fëmijët e kolegjit të rritur nga prindërit lejues kishin më shumë stres të perceptuar dhe ishin më pak të shëndetshëm mendërisht sesa fëmijët e tjerë. Hulumtime të tjera tregojnë se prindërit tolerantë mund të çojnë në një lidhje me fëmijë obezë ose më keq akoma, të kenë fëmijë që bien pre e bullizmit më tepër se sa fëmijët e prindërve autoritarë.

 

 1. Prindërimi i lirë
  Ashtu si pulat që nuk kufizohen në një kafaz, fëmijët e prindërve të lirë u jepet hapësirë ​​më shumë dhe të ndërmarrin rreziqe, por me udhëzimin prindëror (por jo mbikëqyrje të plotë të prindërve). Prindërit e lirë lirojnë frenat, por para se t’i bëjnë ata u japin fëmijëve të tyre rregulla dhe pasoja, kur nuk ndiqen. Prindërit e lirë u japin fëmijëve të tyre:

  -pavarësi
  -përgjegjësi
  -liri
  -kontroll

  Të mirat dhe të këqijat e prindërimit me rreze të lirë


Pro-të

Dhënia e fëmijëve kontroll dhe përgjegjësi i ndihmon ata të rriten të jenë:

– më pak në depresion
– më pak në ankth
– më të aftë për të marrë vendime
–  të sigurt në vetvete

Kundra:

–   Fëmijët tuaj mund të lëndohen kur nuk mbikëqyren, por rreziku është i vogël. Fëmijët tuaj janë më të sigurt duke ecur vetëm gjysmë milje nga shkolla çdo ditë, sesa me ju që i drejtoni ata.
–   Në disa shtete, prindërit e lirë mund të akuzohen për neglizhencë.

 

 

 1. Prindër ‘helikopterë’

  Njihni dikë që orkestron çdo aspekt të jetës së fëmijës së tyre, nga miqtë që kanë ata, në atë ushqim që hanë dhe deri në atë që bëjnë në kohën e tyre të lirë? Atëherë njihni një prind të shqetësuar dhe të ndërgjegjshëm. Por shoqëria gjithashtu mund t’i etiketojë ata një prind ‘helikopter’.

Tiparet e tyre:
– Përpiqen të kontrollojnë shumë situata
– Nuk kanë besim në aftësinë e fëmijës së tyre
– Vazhdimisht ofrojnë udhëzime për fëmijët e tyre

-Zgjidhin problemet e fëmijëve në vendin e tyre

 

Mbani mend se këta prindër janë duke vepruar nga dashuria dhe shqetësimi. Ata duan absolutisht atë që është më e mira për fëmijët e tyre dhe nuk duan që gabimet e fëmijës së tyre të ndikojnë në të ardhmen e tyre.

Pro dhe të këqijat e prindërimit të helikopterëve

Pro-të:

Ndërsa shumë ekspertë bëjnë kujdes ndaj prindërve ‘helikopterë’ – një stil prindërimi që disa thonë se mund t’i bëjë fëmijët të ndjehen të mbyllur dhe të varur – në fakt janë hulumtime që tregojnë se:

-SourceTrusted Source citon në një studim të vitit 2016 që vrojtoi studentët e kolegjit dhe prindërit e tyre ‘helikopterë’, të cilët reguan se fëmijët që e dinë që prindërit e tyre po monitorojnë sjelljen e tyre, kanë më pak të ngjarë të pinë alkool, të ndërmarrin risqe seksuale dhe të përdorin substanca si droga.

Kundër:

Ka edhe një dobësi. Sipas psikologëve në Universitetin Indiana, fëmijët që kanë prindër helikopterë kanë më shumë të ngjarë se të tjerët që:

– tu mungojë vetëbesimi dhe vetëvlerësimi
–  raportojnë nivele më të larta të ankthit dhe depresionit
–  kanë frikë nga dështimi
– janë zgjidhës të dobët të problemeve

 

 1. Prindërimi neglizhues

  Ajo që është etiketuar si prindërim neglizhues i prindërve është një stil që shpesh është jashtë kontrollit të prindërve. Nëse jeni një prind i vetëm që punon dy punë për t’i përmbushur qëllimet, për shembull, domosdoshmëria mund të diktojë një realitet të ashpër – domethënë, që ndjeheni më të shkëputur nga fëmijët tuaj.

  Prindërit e papërfshirë mund të mos luajnë asnjëherë me fëmijët e tyre. Ata mund të mos e kenë takuar mësuesin e fëmijës së tyre ose të kenë vizituar shkollën e fëmijës së tyre. Gjithashtu, është e mundur që ata nuk e dinë ngjyrën e preferuar të fëmijës së tyre, ushqimin ose mikun më të mirë. Këta fëmijë shpesh ndjehen të pavlerësuar dhe të padashur.

  Prindërit neglizhentë:

  – ndjehen indiferentë ndaj fëmijës, ndoshta për shkak të situatave jashtë kontrollit të prindërve
  –  nuk kujdesen për nevojat fizike dhe emocionale të fëmijës përtej bazave
  – mund të veprojnë në mënyrë kundërshtuese
  –  u mungon përgjegjësia
  –  mungojnë emocionalisht ose fizikisht në jetën e fëmijës.

  Pro dhe të këqijat e prindërimit neglizhues

 

Pro-të

Nuk ka prova të dokumentuara për këtë stil, megjithëse fëmijët janë elastikë dhe mund të bëhen më të zotë nga nevoja. Në përgjithësi, fëmijët e prindërve neglizhues kanë disa nga rezultatet më të këqija kur krahasohen me fëmijët e stileve të tjera të prindërimit.

Kundër:

Hulumtimi i botuar në vitin 2019 në Gazetën e Studimeve të Fëmijëve dhe Familjeve, gjeti se fëmijët e prindërve neglizhues:

–   kanë probleme të kontrollojnë emocionet e tyre
–    ka të ngjarë të jenë në depresion
–   kanë sfida akademike
–   kanë vështirësi në marrëdhëniet shoqërore
–   janë antisocial
–   janë në ankth

 

 

/Përshtatur nga Healthline.com