Redaktorja e bukurisë, kontribues i British Vogue, Funmi Fetto eksploron pse ne luftojmë të shkëputemi në një shoqëri dhe çfarë mund të bëjmë për të filluar jetesën tonë më të mirë…

Mbaj mend një bisedë me një mikeshë, e cila kishte vuajtur me depresion për vite. Ndërsa ajo më përditësoi me një sërë ngjarjesh pozitive që i kishte ndodhur, ajo dukej më mirë se sa e kisha dëgjuar për një kohë të gjatë. “Jam shumë i entuziazmuar kur dëgjoj se je e lumtur,” i thashë asaj. Ajo qeshi dhe më korrigjoi, “E gëzuar, e dashur, jo e lumtur. E gëzuar është një gjë krejtësisht e ndryshme. ”

Lumturi. Kjo ndjenjë e paprekshme, e paqartë, personale, por gjithsesi e dëshiruar botërisht që të gjithë vazhdojmë të ndjekim. Raporti i Lumturisë Botërore 2019 anketoi 156 vende dhe zbuloi se në përgjithësi, rezultati ynë i lumturisë globale ishte vetëm pesë nga 10. Papritur, marrim parasysh klimën aktuale të trazirave politike dhe pasigurisë ekonomike, të kombinuara me një rritje pa dallim moshe në çështjet e shëndetit mendor. Në përgjigje të këtyre presioneve, lumturia është bërë Gruaja e Shenjtë. “Lumturia ka rëndësi,” thotë psikologia Vanessa King, autori i librit të famshëm “10 çelësa për të jetuar e lumtur” dhe një anëtare e bordit në lëvizjen shoqërore ‘Action For Happiness’.
“Ndjenja e lumturisë nuk ndjehet, por na bën mirë. Njerëzit më të lumtur kanë më shumë gjasa të jenë fizikisht të shëndetshëm, të kujdesen më mirë për veten e tyre dhe madje të jetojnë më gjatë. ”

Ndërsa koncepti i lumturisë është subjektiv, të dhënat shkencore të zbuluara në Samitin Global të Wellness 2018 pretendojnë se përbërësit më themelorë janë: lidhjet e forta shoqërore dhe komuniteti. Raporti zbuloi se kombet më të varfra si Meksika dhe Kosta Rika renditen më të larta në lumturi sesa ato të pasura, të shëndetshme; në Shtetet e Bashkuara, lumturia ka rënë. Ndoshta qytetarët amerikanë kanë nevojë për një vend në programin ‘Happiness Break’ në vendpushimin e Borgo Egnazia në Puglia, Itali.

Mendja e themeluesit të vendpushimit Aldo Melpignano dhe ekspertit të aromaterapisë Luca Fortuna, kjo përvojë bazohet në “angazhimin tonë të fortë për të dhënë lumturi”, thotë Melpignano. Vizitorët janë të ftuar të provojnë programet e ushqimit, palestrës dhe spa, si dhe një seancë me maestro della risata – mësueset e të qeshurave – për të promovuar përfitimet e mirësisë përmes teatrit, vallëzimit dhe muzikës. Për efekt të plotë, lini telefonin tuaj në shtëpi, pasi hulumtimet shtesë të zbuluara në Samitin Global të Ëellness treguan se lidhja e vazhdueshme dixhitale, dhe smartfonët dhe mediat sociale “të krijuara nga varësia”, po krijojnë një “epidemi depresioni dhe ankthi”. Profesor Sophie Scott nga Instituti i Neuroshkencës Kognitive në University College London dëshmon për këtë: “Sa më shumë kohë të kaloni në një ekran, aq më pak kohë do të shpenzoni me njerëz të tjerë. Ju jeni më të lumtur, flisni më shumë dhe qeshni më shumë nëse keni biseda ballë për ballë. Është mënyra më e mirë për të bashkëvepruar. ”

Kur Poppy Jamie vendosi të lançojë ‘Happy Not Perfect’ – një markë e mirëqenies mendore që fuqizon aftësi për t’iu qasur lumturisë si një ndjenjë e përditshme – ishte në përgjigje të asaj që ajo i referohet si “peizazhit toksik të përsosmërisë së mediave sociale”. Xhemi kishte goditur në kokë. “Kam kaluar vite duke kryer hulumtime shkencore me ekspertët më të mirë në botë në neuroshkencë dhe mirëqenie për të kuptuar dhe përqendruar në atë që qenia dhe ndjenja e lumtur për mua kishte për qëllim,” thotë ajo. Kohët e fundit ajo lançoi ‘The Happiness Workout’, një aplikacion interaktiv i mbështetur nga shkenca me teknika për të nxitur më shumë lumturi dhe më pak stres.

Ndërsa shoqëria bëhet më e zjarrtë në përpjekjen e saj për lumturi, ekziston një argument në rritje se obsesioni ynë është bërë pak a shumë: obsesiv.

Ruth Whippman, autor e ‘Ndjekjes së Lumturisë’ beson se preokupimi ynë është në të vërtetë kundërproduktiv. “Ka hulumtime që tregojnë se sa më shumë ne rregullojmë lumturinë si qëllim dhe sa më e vështirë ta ndjekim atë, aq më shumë të ngjarë do të bëhemi të shqetësuar dhe të vetmuar, madje do të shfaqim shenja depresioni. Sigurisht, ka njerëz dëshpërimisht të pakënaqur, ose të depresionuar klinikisht, të cilët po përpiqen të gjejnë kënaqësi, por përkrah këtyrë, është një fenomen relativisht i ri i njerëzve që nuk janë të lumtur, por mendojnë për lumturinë, si një ëndërr për t’u arritur. Ne i kemi vendosur pritshmëritë tona në një nivel kaq realist saqë njerëzit besojnë se ngritjet dhe ngritjet normale të jetës janë një shenjë e diçkaje jashtëzakonisht të gabuar. Përqendrohuni në të jetuarit e një jete të lidhur, të angazhuar dhe lumturia do të trokasë vetë.
Vanessa King pajtohet: Lumturia është një udhëtim, jo një destinacion.

“Ne nuk duhet të synojmë të jetojmë në një “flluskë të lumtur”. Më shumë e preferoj termin “të jetosh më të lumtur”. Mbase shoqja ime ishte në fund të fundit paksa e lumtur..”

/ Marrë nga Vogue Britain, përkthim dhe përshtatje nga redaksia e Shqip.al