Shtetet e pasura, përfshirë, përfshirë Shtetet e Bashkuara, Britania dhe Japonia kanë blerë tashmë më shumë se gjysmën e furnizimit të pritur të vaksinës së koronavirusit, tha organizata ndërkombëtare jofitimprurëse kundër varfërisë Oxfam.

Këto vende përfaqësojnë 13% të popullsisë së botës, por kanë blerë 51% të furnizimit të ardhshëm të vaksinës, tha Oxfam.

Organizata përdori të dhëna të mbledhura nga kompania analitike Airfinity për të analizuar marrëveshjet e botuara midis qeverive dhe prodhuesve të vaksinave.

Oxfam llogariti pesë kompani: – AstraZeneca, Gamaleya e Rusisë, Moderna, Pfizer dhe Sinovac e Kinës, të cilat në total kanë kapacitet prodhimi 5.9 miliardë doza. Kjo është e mjaftueshme për të mbuluar gati 3 miliardë njerëz, më pak se gjysma e popullsisë së botës, nëse të gjithëve u duhen dy doza.

Oxfam tha në një deklaratë se marrëveshjet e furnizimit tashmë janë rënë dakord për 5.3 miliardë doza, nga të cilat 2.7 miliardë (51%) janë blerë nga vendet e rajonet e zhvilluara duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, Australinë, Hong-KONGU, Makau, Japonia, Zvicra, Izraeli, si dhe Bashkimi Europian.

2.6 miliardë dozat e mbetura janë blerë ose premtuar për vendet në zhvillim, duke përfshirë Indinë, Bangladeshin, Kinën, Brazilin, Indonezinë dhe Meksikën.

Oxfam vuri në dukje se AstraZeneca ka premtuar dy të tretat e dozave që do prodhojë për vendet në zhvillim.

“Aksesi në një vaksinë shpëtuese nuk duhet të varet nga vendi ku jetoni ose sa para keni”, tha Robert Silverman i Oxfam.

“Zhvillimi dhe miratimi i një vaksine të sigurt dhe efektive është thelbësore, por po aq e rëndësishme është sigurimi i vaksinave që janë në dispozicion dhe të përballueshme për të gjithë. COVID-19 është COVID-19 kudo ”.

Kur do të marrim vaksina të mjaftueshme? Të hënën, Adar Poonaëalla, shefi ekzekutiv i Institutit Serum të Indisë (SII), parashikoi se mund të mos ketë vaksina të mjaftueshme të Covid-19 deri në vitin 2024.

“Do të duhen katër deri në pesë vjet derisa të gjithë të marrin vaksinën në këtë planet”, tha Poonaëalla,

Ai vlerësoi se nëse goditja e Covid-19 është një vaksinë me dy doza, botës do t’i duheshin rreth 15 miliardë doza./CNN