Nga ndërtesat antike te rrënojat e mbetura

Kështjellat tradicionalisht përfaqësojnë forcën dhe pushtetin, si ndërtesa të frikshme dhe shtëpi e familjeve të mëdha.
Megjithatë, në kohërat moderne, shumë prej këtyre ndërtesave antike prej guri janë braktisur apo janë mbetur rrënoja.

Më poshtë janë disa prej kështjellave më të bukura të braktisura në botë, duke përfshirë edhe Kështjellën Ballycarbery në Irlandë, Kështjellën Caudilla në Spanjë dhe Kështjellën e Rozafës në Shqipëri.

1. Kështjella Ballycarbery, County Kerry, Irlandë

2. Kështjella Loarre, Spanjë

3. Kështjella Morano Calabro, Itali

4. Kështjella Caudilla, Spanjë

5. Kështjella Cesis, Letoni

6. Kështjella Corfe, Dorset, Angli

7. Kështjella Kilchurn, Skoci

8. Kështjella Leamaneh, County Clare, Irlandë

9. Kështjella Rozafa, Shqipëri

10. Kështjella Shali Ghadi, Egjipt

11. Kështjella Spis, Sllovaki