Nuk ka dyshim se ndotja e ajrit ndikon negativisht në shëndetin tonë.

Disa nga studimet e raportuara nga Medical News Today kanë treguar për dëmtime të mundshme kardiovaskulare dhe neurologjike, si dhe lidhje midis ndotjes së ajrit dhe diabetit, midis efekteve të tjera shëndetësore.

Por cili është ndikimi i ndërhyrjeve publike zvogëluese të ndotjes në shëndet? Me shpresën për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje, Komiteti i Mjedisit i Forumit të Shoqërive Ndërkombëtare të Riparimit në Lozanë, Zvicër, kreu një hetim.

Raporti shfaqet në revistën e Shoqatës Amerikane të kraharorit (ATS), Annals of the American Thoracic Society.

Dr Dean Schraufnagel, nga ATS, është autori kryesor i raportit. Dr Schraufnagel dhe ekipi i tij shikuan ndërhyrjet e ndotjes së ajrit në Shtetet e Bashkuara, Evropën Perëndimore, Azinë dhe Afrikën.

Një nga gjetjet kryesore të studimit ka të bëjë me efektet e ndalimit të pirjes së duhanit në Irlandë. Raporti gjeti një ulje të vdekshmërisë prej 13% nga çdo shkak, një rënie prej 26% të shfaqjes së sëmundjes ishemike të zemrës, si dhe një rënie prej 32% në rastet e sëmundjes pulmonare obstruktive kronike (COPD).

Raporti gjithashtu detajon rezultatet në Utah për 13 muaj. Spitalet panë ulje të pranimeve për pneumoni, pleurit, bronkit dhe astmë si rezultat, veçanërisht në mesin e fëmijëve.

Mbyllja e fabrikes së çelikut shkurtoi gjithashtu mungesën në shkolla me 40% dhe uli vdekshmërinë. Mbyllja për vetëm 13 muaj përgjysmoi përqendrimin e ndotësve në ajër.

Gjithashtu, për çdo 100 mikrogramë (μg) / metër kub (m3) të ndotësve të ajrit, mbyllja e fabrikës rezultoi në një ulje prej 16% të vdekjeve.

Më në fund, gratë që ishin shtatëzënë gjatë mbylljes kishin shumë më pak të ngjarë të kishin lindje të parakohshme sesa ato që ishin shtatzënë para ose pas saj. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për gratë që ishin në tremujorin e tyre të dytë gjatë mbylljes.

/Medical News Today