Dielli është një nga burimet më të mira të vitaminës D për trupin e njeriut. Por janë disa faktorë që ndikojnë në sasinë e vitaminës D të trupit të një personi nga ekspozimi në diell, si koha e ditës, vendndodhja gjeografike, ngjyra e lëkurës dhe ekspozimi i diellit.

Vitamina D është një lëndë ushqyese thelbësore për trupin. Trupit i duhet vitamina D për të përthithur kalciumin. Vitamina D gjithashtu luan një rol në rritjen e kockave, shërimin e kockave dhe funksionimin e sistemit imunitar.

Si e merrni vitaminën D nga dielli?

Trupi ka nevojë për një burim të qëndrueshëm të vitaminës D për shumë procese të ndryshme.

Dielli është burimi ynë më i mirë natyror i vitaminës D. Ekspozimi madje edhe për një kohë të shkurtër në diell mund t’i sigurojë trupit gjithë vitaminën D që i nevojitet për ditën. Sipas Këshillit të Vitaminës D, kjo mund të jetë:

–   15 minuta për një person me lëkurë të lehtë
–  nja dy orë për një person me lëkurë të errët

Shumë pak ushqime përmbajnë sasi të konsiderueshme të vitaminës D, kështu që njerëzit duhet të sigurohen që marrin mjaftueshëm vitaminë duke caktuar kohë të rregullt jashtë.

Kur rrezet ultraviolet B (UVB) të diellit godasin lëkurën e një personi, proceset brenda indeve fillojnë të krijojnë vitaminë D për trupin që ta përdorë.Është thelbësore të mbani mend, megjithatë, se ekspozimi i tepërt në diell mund të djeg lëkurën dhe potencialisht të çojë në kancer të lëkurës.

Vitamina D ndihmon trupin të thithë kalciumin, i cili është një nga blloqet kryesore të ndërtimit të kockave. Trupi gjithashtu ka nevojë për vitaminë D për të mbajtur nervat, muskujt dhe sistemin imunitar që funksionojnë siç duhet.

Mangësitë e vitaminës D mund të shkaktojnë gjendje të buta të kockave, si osteomalacia dhe gjendjen e brishtë të kockave të quajtur osteoporozë.

 

/Medicalnewstoday.com