Të gjithë e dinë rutinën tradicionale të të ngrënit të shëndetshëm: pesë fruta dhe perime në ditë, shumë vitamina, një ekuilibër të proteinave, karbohidrateve dhe yndyrnave.

Problemi është, se një hulumtim i ri ka gjetur se ato rregulla tregojnë vetëm gjysmën e figurës. Në fakt, ndjekja e tyre vetëm nuk do të çojë në shëndet optimal, pavarësisht se sa shumë mollë dhe karrota që ju hani.

Kjo sepse shkenca tani tregon se kjo lloj diete injoron plotësisht nevojat e 40 trilionëve baktereve që jetojnë në zorrën tonë. Dhe këto baktere nuk janë thjesht pasagjerë, ato janë integrale për mirëqenien tonë mendore dhe fizike.

Një mikrobiota e shëndetshme (komuniteti i baktereve të zorrëve) mendohet se ul rrezikun e disa kancereve, zvogëlon mundësinë e diabetit të tipit 2 dhe sëmundjeve të zemrës dhe rrit masivisht lumturinë tonë. Por vetëm nëse kujdeseni për të.

Për një shëndet të mirë mendor dhe fizik, duhet të ndalojmë së ngrëni vetëm për veten tonë dhe të fillojmë të hamë edhe për bakteret tona. Vetëm duke i ushqyer si duhet dhe duke i ndihmuar ata të lulëzojnë, do të lulëzojmë plotësisht nga ana tjetër.

Për ta bërë këtë, ka dy lloje të rinj ushqimesh që duhet të dini.

-Së pari, harroni vetëm pesë në ditë – duhet të hamë dhe të pimë të paktën 30 ushqime të ndryshme bimore çdo javë. Nuk janë vetëm frutat dhe perimet, por çdo gjë që është rritur, të tilla si farat, erëzat dhe gjalpi. Edhe pse nuk sugjerohet që të gjithë të shndërrohen në vegjetarian – edhe mishi dhe peshku rekomandohet.

-Së dyti, dieta juaj duhet të burojë nga të gjashtë grupet e ndryshme të bimëve: frutat, perimet, farat, arrat, integralet dhe bishtajoret (të tilla si thjerrëzat, qiqrat dhe fasulet).

Ndjekja e këtyre dy parimeve do të lejojë triliona baktere që jetojnë në zorrën tuaj, të lulëzojnë sepse secili lloj bakterie – dhe ka mijëra lloje të ndryshme – pëlqen një lloj tjetër ushqimi bimor.

Dhe ndërsa secila baktere bën një punë të ndryshme – përfshirë prodhimin e vitaminave, hormoneve ose lajmëtarëve kimikë; duke trajnuar sistemin tonë imunitar; duke ndihmuar rregullimin e oreksit tonë ose toksinat çaktivizuese – secila sjell përfitimet e veta unike shëndetësore.

Pra, është thelbësore të ushqehen sa më shumë ato të ndryshme. Kufizimi i dietës sonë kufizon bakteret tona dhe kjo kufizon shëndetin tonë. Kjo dietë e re ‘miqësore me zorrët’ mund të duket shqetësuese, por kryesore është thjesht rritja e diversitetit.

Mos ha të njëjtën mëngjes, drekë apo darkë gjatë gjithë kohës. Provoni ushqime të reja. Spërkatni farat e përziera në mëngjes dhe ndërroni cilat hani çdo ditë.

Mendoni se tingëllon shumë? Në të vërtetë nuk është

/Me redaktime nga Daily Mail