Pse puna juaj po ju shton në peshë?
Dhe nuk ka dyshim që shtimi i peshës në punë është i denjë për vëmendjen tonë kolektive. Sondazhet kanë zbuluar se pothuajse gjysma e punonjësve thonë se ata kanë shtuar në peshë në punën e tyre të tanishme dhe shpesh nuk është rasti i 1-2 kg të pafajshëm. Njëzet e pesë përqind e punonjësve raportojnë se fitojnë më shumë se 10 paund (4.5 kg) në punën e tyre aktuale dhe 10 përqind raportojnë se fitojnë më shumë se 20 pound (9 kg).

Megjithatë, duke analizuar problemin – dhe zgjidhjet – zakonisht thekson zgjedhjet personale si zakonet e të ngrënit dhe lëvizja, por injoron një faktor tjetër kryesor : mbi-lodhja, që është e lidhur posaçërisht me punën tonë.

Mesazhi që po marrim të gjithë: Nëse punonjësit thjesht do të mund të ushtrojnë më shumë dhe të këmbejnë drekat e tyre të fast-food-it për sallata, ato paund do të qëndrojnë larg. Ndërsa nuk ka mohuar përgjegjësinë personale që punëtorët kanë për mirëqenien e tyre, ne nuk po u kushtojmë vëmendje të mjaftueshme kushteve që e bëjnë më të vështirë për njerëzit të bëjnë zgjedhje më të mira. Hulumtimi tregon qartë se punonjësit që përjetojnë stres kronik nga mbi-lodhja, shpesh sjellin sjellje jo të shëndetshme që mund të çojnë në shtim në peshë. Dhe, siç vërehet në Harvard Business Review, “normat e pakontrolluara organizative krijojnë në mënyrë të fshehtë kushtet për mbi-lodhja.”

Askush nuk po argumenton se është e arsyeshme që punonjësit të presin të lundrojnë çdo ditë pa presione dhe punë të palodhur (ose se adresimi i stresit në vendin e punës do të fshijë me magji problemet e peshës së dikujt). Por djegia e peshës është një çështje tjetër krejtësisht, një gjendje që vjen nga kultura jonë gjithnjë e më shumë që përfshin “ndjenjat e humbjes së energjisë ose rraskapitjes” dhe “efikasitetit të zvogëluar profesional”, sipas përcaktimit të Organizatës Botërore të Shëndetit. Kompanitë kanë filluar të njohin implikimet e mbi-lodhjes në forcën e tyre të punës, por kur është fjala për peshën, ata ende mund të përqendrohen në zgjidhje të gabuara.

Fakti është se bizneset dhe punonjësit njëlloj mund të përfitojnë nga një zhvendosje në bisedë rreth peshës dhe punës. Punonjësit obezë u kushtojnë ndërmarrjeve private amerikane rreth 45 miliardë dollarë në vit për fatura mjekësore ose për humbjen e punës, sipas një raporti nga Bordi i Konferencës. Dhe hulumtimi sugjeron që imazhi i dobët i trupit (i cili nganjëherë mund të rezultojë nga shtimi në peshë) shoqërohet me mungesë më të madhe, mbajtjen e vetes nga marrja e drejtimit në punë dhe ndjenja e hutuar në punë, thotë Phillippa Diedrichs, Ph.D., profesore e psikologji në Qendrën për Kërkime të Paraqitjes në Universitetin e Perëndimit të Anglisë.

Dhe kur mbipesha lidhet me privimin e gjumit – siç ndodh shpesh – është edhe më e vështirë të marrësh vendime të mençura për ushqim që mbështesin mirëqenien tonë. Ekspertët kanë paralajmëruar për vite të tëra se ‘gjumi i pamjaftueshëm mund të çojë në shtim në peshë’ dhe ka shumë prova. Një studim i bërë nga Klinika Mayo, për shembull, zbuloi se individët e privuar nga gjumi hanë 559 kalori më shumë në ditë sesa homologët e tyre që pushojnë mirë. Dhe ato kalori zakonisht nuk vijnë nga karrotat – ato vijnë nga ushqime të konservuara dhe me yndyrë. Studiuesit e Universitetit të Pensilvanisë morën një qasje unike për të studiuar ndikimin e privimit të gjumit në zgjedhjet tona ushqimore: Ata mbajtën një grup pjesëmarrësish të studimit të zgjuar gjatë gjithë natës, ndërsa lejuan që një grup tjetër të flinte. Njerëzit që qëndruan zgjuar, morën afro një mijë kalori shtesë gjatë natës. Dhe të nesërmen, më shumë kalori në grupin e privuar nga gjumi vinin nga yndyrnat. Arsyeja pse, tha autori i studimit Hengyi Rao, është se mungesa e mbylljes mund të ndryshojë “rrjetin e trurit” , rajonin e lidhur me vendimmarrjen – në këtë rast, atë që pjesëmarrësit vendosën të hanin.

Në fund të fundit? Alternimi i qendrimit në tavolinë, me qendrimin në këmbë, makineritë shitëse të mbushura me fruta në vend të karameleve, dhe një pagesë fitnesi, janë me të vërtetë të rëndësishme për adresimin e epidemisë së mbipeshës – por kështu i kushtohet vëmendje edhe mbi-lodhjes. Sepse nëse jemi drenazhuar që të ngrihemi në të vërtetë nga tavolinat tona për të pasur më shumë lëvizje në ditët tona dhe shtytja për të zgjedhur mollën mbi çokollatën, kuverta e kontrollit të peshës do të grumbullohet kundër nesh…

/Përshtatur nga Thrive Global