Numri i ndërmarrjeve kryesore europiane me pjesëmarrje të lartë të grave në pozicionet drejtuese është dyfishuar gjatë vitit të kaluar, por kishte më pak përparim në vendet e para të punës, tregoi një studim nga një organizatë jofitimprurëse në llogari të Bashkimit Europian.

Shoqata me qendër në Bruksel “Gratë Europiane në Borde”, e cila analizoi 668 kompanitë më të listuara në Europë, të përfshira në indeksin europian STOXX 600 dhe standardet kombëtare”, tha se numri i atyre me rezultate të larta në Indeksin e saj të Diversitetit Gjinor u rrit në 62 nga 32 në vitin 2019.

Gratë përbënin pak më shumë se një të tretën e bordeve të kompanive të analizuara, por mbanin vetëm 14% të vendeve të punës “C-suite”, të tilla si shefi ekzekutiv, shefi i funksionimit ose zyrtari i lartë i financave.

Vetëm 6% e kompanive kishin CEO femra, tha shoqata, megjithëse kjo shënoi një përmirësim nga 4.7% në vitin pararendës.

Studimi tha që gratë u goditën më shumë nga pandemia e koronavirusit, duke vuajtur papunësi më të lartë dhe ngarkesë më të lartë stresi në familje.

Kombet e Bashkuara kanë vendosur një qëllim për arritjen e barazisë gjinore deri në vitin 2030, dhe disa vende të BE-së, duke përfshirë anëtarin e saj më të madh Gjermaninë, kanë ligje që e promovojnë atë.

Një raport vlerësoi se në rrugën e bërë deri më tani, blloku ishte të paktën 60 vite larg nga përmbushja e këtij qëllimi.

Kompanitë nga Norvegjia, Franca, Britania, Finlanda dhe Suedia kryesuan renditjen, me Zvicrën dhe Poloninë e sapo renditur në fund të tabelës.

Tre kompani shtetërore të shtuara në indeksin STOXX 600 në vitin 2020, grupet britanike Assura dhe Grainger dhe suedezja Wihlborgs Fastigheter AB, kryesuan me një rezultat të përsosur.

Gjashtë nga kompanitë e renditura më tej nuk kishin gra në bordet e tyre, bordet ekzekutive ose komitetet e tyre, duke përfshirë dy nga Gjermania – Nemetschek dhe Rational, tregoi studimi./Reuters