Mbase edhe ju, jeni si shumë njerëz të tjerë këtë herë të vitit, me siguri po i afroheni sezonit të ngjeshur të festave me një përzierje ngazëllimi dhe drithërimi.

Festimi me familjen dhe miqtë është një mënyrë e shkëlqyeshme për të kaluar muajt e ftohtë të dimrit, por shoqërohet me presionin e udhëtimit, blerjeve dhe shumë shqetësimeve të tjera.

Dhe për disa familje, veçanërisht ato me fëmijë të vegjël, festat gjithashtu mund të shqetësojnë edhe për rreziqet e mundshme shëndetësore.

Nuk është e pazakontë të shohësh raporte këtë herë të vitit për lodra të rrezikshme, kimikate toksike në dekorimet e Krishtëlindjes dhe madje edhe bimët helmuese janë një shkak shqetësimi.

Lajmi i mirë është se një pjesë e madhe e informacionit rreth këtyre artikujve potencialisht të rrezikshëm është përgjithësisht i mbingarkuar. Thënë kështu, ju duhet të informoheni për disa rreziqe pushimesh, veçanërisht nëse keni fëmijë (ose kafshë shtëpiake) në shtëpi.

Kjo është arsyeja pse kemi ndarë faktin nga trillimet për katër kategori të produkteve të festave dhe rreziqet e vërteta shëndetësore që ata mund të paraqesin.

1) Dekoracionet dhe dritat e Krishtlindjeve

Po, të gjitha ato zbukurimet e bukura të pemëve, dekorimet dhe madje edhe ajo tufë e dritave, kanë potencialin të përmbajnë substanca toksike. Arsyeja më e zakonshme: Ato mund të përmbajnë plumb.

Kudo në botë kanë spekuluar mbi potencialin e ekspozimit të plumbit nga dekorimet e festave, por nuk është e qartë se çfarë kërcënimi paraqesin në të vërtetë për individët.

“Ndjesia ime do të ishte që, përgjithësisht, nuk ka një epidemi të helmimit nga plumbi si rezultat i njerëzve që dekorojnë pemët e tyre dhe vendosin dekorimet e tyre,” i tha Dr. Ken Spaeth, shefi i mjekësisë mjedisore në Northwell Health në New York, për Healthline.

Një studim nga viti 2014 zbuloi se 13 përqind e produkteve të pushimeve sezonale të shitura në shitës me pakicë të mëdha si Ëalmart dhe CVS përmbanë nivele plumbi që tejkaluan një prag që konsiderohet i sigurt për lodrat e fëmijëve.

2) Lodrat

Pushimet dhe lodrat shkojnë së bashku si divani dhe një kakao e nxehtë. Por, si dekorimet e festave dhe zbukurimet, varësisht nga cilësia dhe prodhimi i lodrës, ekziston gjithashtu një mundësi për kontaminim të plumbit ose metaleve të tjera të rënda apo bojës jo cilësore.

PIRG, një grup organizatash të drejtuara nga avokimi i konsumatorit, lëshon raportin e tyre “Trouble In Toyland” mbi sigurinë e lodrave, ku lexuesit mund të gjejnë lodrat më të rrezikshme në treg. Për më tepër, me rritjen e popullaritetit të më shumë dhuratave elektronike, bateritë janë një rrezik gjithnjë e më i zakonshëm, veçanërisht për fëmijët e vegjël.

Dr Rais Vohra, drejtori mjekësor i Divizionit Fresno / Madera të Sistemit të Kontrollit të Helmimit në Kaliforni, i tha Healthline se bateritë “butonike”, të cilat janë të vogla dhe të lehta për tu gëlltitur mund të jenë shumë të rrezikshme.

 

 3) Pemët dekoruese

Asgjë nuk tregon për festat e fundvitit n.q.s nuk ke një pemë për të dekoruar.

Sidoqoftë, ata gjithashtu kanë një reputacion për të qenë helmues, megjithëse nuk janë aq të rrezikshëm.

Një përmbledhje e vitit 2012 e burimit të besueshëm të toksicitetit të bimëve më të zakonshme të pushimeve zbuloi se shumica e gjymtyrave, madje edhe tek fëmijët, janë asimptomatike. Domethënë, ju ndoshta nuk do të duhet të shqetësoheni për fëmijën tuaj që po helmohet nga një tregues.

 

4) Letrat mbështjellëse

Letra e mbështjelljes është e bukur. Kjo është arsyeja pse ne e përdorim atë për të përfunduar dhuratat. Por përbërësit që e bëjnë atë të bukur – bojëra, ngjyra dhe kimikate të tjera – gjithashtu nënkuptojnë se ka potencial të përmbajë substanca toksike.

“Ka një një numër gjithnjë e më të madh të kimikateve që përdoren për të trajtuar letrën, për të ngjyrosur letrën, për ta bërë letrën më të përpunuar dhe ndonjëherë që mund të përfshijë përdorimin e metaleve të rënda,” tha Spaeth.

Por, si lodrat dhe dekorimet e lartpërmendura në këtë listë, si dhe ku prodhohet letra do të ketë një ndikim të fortë nëse ai në fakt përmban përbërës toksikë.

Trajtimi i letrës dhe mbështjellja e dhuratave me të nuk do t’ju sëmurë, por si rregull, mos lejoni që fëmijët ta fusin në gojën e tyre.

 

/Me përshtatje nga redaksia e Shqip.al