Nuk është e pazakontë të takosh një avokat që dëshiron të punojë në sektorin energjetik ose një zhvillues aplikacioni që dëshiron të shkruajë një roman, ose një redaktues që fantazon për t’u bërë një pikturë peizazhit. Ndoshta ju gjithashtu ëndërroni të kaloni në një karrierë, që është në mënyrë drastike, e ndryshme nga puna juaj e tanishme. Por në përvojën time, është e rrallë për njerëz të tillë të bëjnë në fakt këtë ‘kërcim’. Kostot e ndërrimit duken shumë të larta dhe mundësia e suksesit duket shumë e largët.

Unë mendoj se përgjigjja është të bëjmë dy. Dy karriera janë më mirë se një. Dhe duke u angazhuar për dy karriera, ju do të prodhoni përfitime për dy.

Në rastin tim, unë kam katër profesione: Unë jam një strateg i korporatës në një kompani Fortune 500, oficer i Rezervave të Marinës amerikane, autor i disa librave dhe prodhues i regjistrave. Dy pyetjet që më pyesin njerëzit më shpesh janë “Sa fle?” Dhe “Si gjen kohë t’i bësh të gjitha?” (Përgjigjet e mia: “shumë” dhe “Unë e bëj kohën”). Sidoqoftë, këto pyetje “procesi” nuk ndryshojnë arsyen dhe motivimet e mia. Përkundrazi, një pyetje më zbuluese do të ishte, “Pse keni karriera të shumëfishta?” Thjesht, të punosh shumë punë më bën më të lumtur dhe më të përmbushur. Më ndihmon gjithashtu të performoj më mirë në çdo punë. Ja se si t’ia arrini:

Subvenciononi zhvillimin tuaj të aftësive

Puna e korporatave të mia subvencionon karrierën time prodhuese të rekordeve. Pa asnjë rekord si prodhues, askush nuk do të më paguante për të prodhuar muzikën e tij ose të saj dhe nuk ishin paratë që më motivuan të bëhesha prodhues në radhë të parë – ishte pasioni im për xhazin dhe muzikën klasike. Prandaj, unë u bëra vullnetar në mënyrë që të mund të fitoja përvojë në këtë industri të re. Puna ime ditore, jo vetëm që më dha kapitalin për të bërë albume, por më mësoi aftësitë për të patur sukses si producent. Një prodhues i mirë duhet të jetë dikush që di të krijojë një vizion, të rekrutojë personel, të krijojë një afat kohor, të mbledhë para dhe të japë produkte.

Në të njëjtën kohë, unë zakonisht ftoj klientët e mi të korporatave në seanca regjistrimi. Për dikë që punon në një zyrë tërë ditën, është interesante të shkosh “prapa skenave” dhe të bashkëveprosh me këngëtarë, muzikantë dhe profesionistë të tjerë krijues. Ndërsa isha në Kubë duke bërë një album, një nga klientët e mi vëzhgoi në lidhje me muzikantët që vallëzonin, “Unë kurrë nuk kam qenë rreth njerëzve që bëjnë kaq shumë qejf në punë.”

Që klientët e mi të kenë një përvojë fenomenale, kjo më ndihmon të drejtoj të ardhurat në punë, kështu që karriera ime e korporatave dhe regjistrimeve është e dobishme.

Bëni shokë në rrethe të ndryshme

Kur punova në Wall Street, rrethi im profesional fillimisht ishte i kufizuar në njerëz të tjerë në sektorin e shërbimeve financiare: bankierë, tregtarë, analistë, ekonomistë. Të marra së bashku, të gjithë ne krijojmë një pikëpamje “konsensusi” mbi tregjet. Dhe shumica e klientëve të menaxherëve të mi të pasurive po kërkonin diçka ndryshe: “Më jep një perspektivë kundërshtare.” Me fjalë të tjera, ata nuk donin të dëgjojnë mendimin e grupit. Unë e mora këtë si ‘urdhër marshues’ për të parë njerëzit që mund t’u ofrojnë klientëve të mi një perspektivë të diferencuar.

Për shembull, një nga klientët e mi ka dashur të kuptojë se çfarë po i thoshin qytetarët kinezë njëri-tjetrit. Për shkak se unë jam një autor, jam mësuar me shkrimtarë të tjerë, kështu që kisha një shok, i cili ishte një gazetar në një media periodike që monitoron mashtrimin në Kinë. Ai ishte në gjendje t’i jepte një perspektivë të pakursyer klientit tim, i cili mori një ide të re. Ndërsa unë, nënshkrova një kontratë. Duke qenë në qarqe të ndryshme, ju mund të prezantoni në mënyrë selektive njerëz që zakonisht nuk do të takonin dhe të gjithë mund të përfitojnë.

/Marrë nga Harvard Business Review Magazine, autori Kabir Sehgal, me përshtatje nga Shqip.al